Autoorganització indígena pel maneig del reg

Un dels principals problemes que tenen les comunitats indígenes de la Serra Nord de l’Equador és l’accés a l’aigua de reg de manera segura. Moltes vegades, els sistemes de reg compten amb una infraestructura precària sense cap tecnificació i sense cap suport de l’Estat i, per tant, presenten dificultats de funcionament tant físic com social. L’ element social és cabdal a les comunitats, ja que permet que tots els usuaris i usuàries accedeixin de manera democràtica i participin en la gestió comunitària dels recursos naturals amb eines per a la resolució de conflictes.

Donem suport tècnic i organitzatiu a comunitats de la província d’Imbabura (cantons Ibarra i Pimampiro) i la província de Pichincha (cantó Cayambe), les quals ja disposen de sistemes de reg comunitaris i demanden un procés de capacitació per millorar la gestió d’aquests sobre la base dels principis i regles de la comunitat. Això impulsarà la creació de models de gestió comunitària que serviran com a eina organitzativa per resoldre les dificultats d’accés a l’aigua i donar solució als conflictes generats a la comunitat per l’accés als recursos.

L’objectiu és enfortir els mecanismes democràtics comunitaris per decidir les seves pròpies normes i acords, i així establir un funcionament del sistema de reg que permeti a totes les famílies de la comunitat accedir a l’aigua en condicions de qualitat.

  • Oferim capacitació tècnica a les famílies per la millora del maneig dels sistemes de reg i la capacitació organitzativa del conjunt de les comunitats.
  • Proporcionem materials informatius i intercanvi d’experiències entre grups de reg.
  • Enfortim les capacitats organitzatives de les comunitats.
  • Impulsem la millora de les destreses de les famílies pel maneig del reg i la seva correspondència amb l’organització comunitària, amb l’objectiu de millorar l’accés i la gestió comunitària dels recursos naturals de les comunitats.

Ubicació

Equador. Provincia Imbabura i Pichincha. El projecte s’ubica a la Serra Nord de l’Equador, en 5 comunitats de 3 cantons de las províncies Imbabura (cantons Ibarra i Pimampiro) i Pichincha (cantó Cayambe).

Suport

Ajuntament de Cerdanyola

Sòcies

IEDECA (Instituto de Ecología y Desarrollo de las Comunidades Andinas)

Escriu-nos!