Dones i pobles indígenes. Apoderament en comunicació pròpia per la defensa de Drets

La Comunicació és una eina fonamental i estratègica per defensores i defensors indígenes. La comunicació pròpia els permet exercir i defensar els seus drets, conèixer i articular lluites globals i locals, així com trencar rols de gènere i promoure l’accés als mitjans de comunicació a les dones indígenes. Però visibilitzar les vulneracions a les que són sotmesos els posa la vida en risc.

Els pobles indígenes solen ser marginats i patir discriminació als sistemes legals dels països. Això fa que corrin més el risc de patir violència i abusos. Els que defensen els seus Drets Humans i denuncien les violacions, pateixen intimidació i violència, sovint amb el suport de l’Estat.

Els territoris dels pobles indígenes abarquen més del 80% de la biodiversitat del planeta, són terres riques en recursos naturals: petroli, gas, fusta, minerals, etc. Els governs i empreses privades s’apropien de les seves terres, les venen, les arrenden o espolien, i les contaminen. Molts pobles indígenes han estat expulsats de les seves terres a causa de l’usurpació per part de megaprojectes i concessions estatals de recursos minerals, forestals o hídrics que violen clarament el Conveni 169 de l’OIT. Les defensores i defensors indígenes pateixen actes violents, i fins i tot són assassinats, quan intenten protegir el seu territori.

Defensem els drets de les dones i els pobles indígenes

Treballem en la promoció, exercici i defensa de dones i pobles indígenes, a través de dos eixos d’intervenció:

  • Apoderament amb comunicació pròpia

Enfortim les capacitats organitzatives, de drets, de gènere i de comunicació de les organitzacions i comunicadores i comunicadors indígenes.

Promovem mostres audiovisuals a 5 països i el Festival Internacional de Cinema i Comunicació de la CLACPI a l’Equador, que aborda causes estructurals i comparteix processos de defensa de drets polítics, de gènere, ambientals, i culturals a nivell del continent americà.

Potenciem la defensa de Drets a través de la recerca i la incidència, amb publicacions pròpies de les organitzacions indígenes i tallers de socialització entre comunitats indígenes de 5 països del continent americà, comunicadors/es i societat general del Festival Internacional i el Foro Permanent de l’ONU

  • Atenció integral a defensores i defensors indígenes víctimes de criminalització.

Defensem amb atenció integral a defensores i defensors de Drets Humans, víctimes de criminalització a Guatemala. Oferim defensa jurídica de 5 casos que involucren 30 defensors/es de 5 departaments dels país.

Acompanyem psicosocialment a famílies i organitzacions de defensors/es encausats

Difonem i realitzem programes de ràdio i televisió, en denúncia de la vulneració de drets de gènere i drets col·lectius dels pobles indígenes.

Ubicació

Xiapes - Mèxic, Guatemala, Nicaragua, Equador, Bolívia, Catalunya, Nova York

Suport

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament

Sòcies

Asociación Maya Uk’Ux’Be’ (Quiché, Guatemala)

Escriu-nos!