Justícia davant la criminalització de líders indígenes

Les i els líders indígenes a Guatemala pateixen una greu situació de criminalització. Mantenim el suport en la defensa jurídica dels processos oberts a nivell nacional contra defensors i defensores dels drets col·lectius pel territori i l’autodeterminació dels pobles.

Defensem autoritats indígenes que representen les demandes col·lectives dels pobles, en defensa de recursos vitals com la terra, l’aigua i els boscos, espoliats per empreses extractivistes en connivència amb l’Estat.

L’oposició al model d’aquestes grans empreses i la defensa de drets és fortament reprimida. Els i les representants indígenes que lideren les lluites són criminalitzats fins el seu empresonament, sense base acusatòria ni garanties jurídiques, violant els seus drets fonamentals.

Davant aquesta situació, donem resposta des de l’advocacia i les organitzacions de base que participen de les lluites comunitàries. Oferim suport jurídic als processos penals contra defensors i defensores criminalitzades, enfortim els provessos d’apoderament legal i social tant de les persones afectades com del seu entorn, per garantir un millor accés a la justícia.

Nombre de beneficiaris directes:

Suport jurídic a 4 casos individuals de defensores i un cas col·lectiu de 26 demandants, vídues de la massacre d’Alaska (Totonicapán).

Cas Bernardo Caal

  • 1 persona, família directa de 6 membres

Cas Oscar Sanchez

  • 1 persona, família directa de 5 membres

Cas Lolita Chavez

  • 1 persona, família directa de 5 membres

Cas Manuel Quema

  • 1 persona, família directa de 5 membres

Cas de la masacre de Totonicapán

  • 26 persones beneficiàries, famílies directes de 150 persones

El total de titulars de drets de l’activitat és de 171 persones, de les quals el 60% són dones.

Ubicació

Guatemala, regions Centre, Occident i Nord del país. Les accions del projecte es portaran a terme en els departaments Quiché, San Marcos, Totonicapán, Sololá i Alta Verapaz, on hi ha casos actius de criminalització de defensors i defensores indígenes que han sigut identificats per la nostra sòcia local Uk’Ux’Be’. A més, part de les activitats es realitzaran en la seu d'Uk’Ux’Be’ al departament de Chimaltenango.

Suport

ICAB

Sòcies

Asociación Maya Uk’Ux’Be’ (Quiché, Guatemala)

Escriu-nos!