Justícia mayab i comunicació pròpia. Apoderament indígena en defensa de drets a Guatemala.

Els atacs contra els defensors de drets humans han reflectit un increment alarmant en els darrers anys. El fons de moltes d’aquestes disputes rau a les terres. Els pobles indígenes es troben una vegada i una altra amb els seus territoris i llocs ancestrals repartits i venuts, però amb escassa o cap consulta. Aquells que es resisteixen són tractats despietadament, i molts es queden sense llar o són assassinats.

En aquest context, l’apoderament indígena és indispensable. Treballem per la defensa de drets dels pobles, donant suport jurídic i reconeixent el seu propi sistema de justícia. Prioritzem l’acompanyament dels casos de defensores i defensors criminalitzats, tant a nivell legal com comunicatiu. Reivindiquem la lluita de les comunitats en defensa de la Mare Terra i enfortim la difusió dels propis canals de comunicació indígena, fent ressò local amb campanyes de sensibilització per conscienciar a la societat de la vulneració internacional de Drets Humans.

Posem el focus en l’apoderament indígena:

  • Comunicació pròpia

En el context actual, de creixent globalització, el moviment social indígena ha tingut cada cop més present la importància de la comunicació audiovisual com a estratègia clau i indispensable de denúncia i resistència, i com a eina politico-estratègica per a la defensa de la vida. Donem suport a les narratives pròpies, apropant les qüestions indígenes a la societat a nivell local i global.

  • Sistema propi de justícia

Donem suport a l’aplicació de sistemes propis de justícia i autoritat. Partim del pla estratègic de l’Alcaldia Indígena per tal de fer efectiu el sistema de pluralitat jurídica de Guatemala, amb l’objectiu de legitimar-lo i fer-lo extensiu entre les comunitats Kichés i les institucions de justícia del país.

  • Defensa i apoderament jurídic de líders indígenes

Reforcem els processos d’apoderament dels i de les líders criminalitzades i les seves famílies. Treballem per garantir un millor accés a la justícia d’autoritats indígenes que representen les demandes col·lectives de les comunitats en defensa de recursos vitals com la terra, l’aigua i els boscos.

  • Impacte internacional de sensibilització

Apropem les lluites indígenes de Guatemala a la població catalana amb campanyes de sensibilització. Difonem les situacions d’injustícia i les vulneracions de drets a través de diverses accions que donen veu pròpia als pobles a nivell local i internacional.

Ubicació

Guatemala. Departament de Quiché, Alta Verapaz, Chimaltenango i San Marcos.

Suport

Ajuntament de Cerdanyola

Sòcies

Asociación Maya Uk’Ux’Be’ (Quiché, Guatemala)

Escriu-nos!